Mungbonendahl met spinazie en yoghurt – maak kennis met de detoxboon!

DSC07793

Bijna anderhalf jaar geleden vertrok ik samen met mijn lief naar Aruba. Hij met het vooruitzicht op een goede baan, ik zonder baan en eigenlijk ook zonder plan. Hoewel, dat is niet helemaal waar. Mijn plan was (naast natuurlijk eerst alle stranden van het eiland te verkennen) om geen plan te hebben en dan eens te kijken wat er op mijn pad zou komen. Dus. Die eerste weken voelde ik me lichtelijk onrustig; wat ga ik doen? Ga ik wel werk vinden? Misschien ga ik wel nooit werk vinden…help…ik wil werk vinden! Gelukkig kwam ik al snel terecht bij Spirit of Aruba. Toen ik de eigenaresse vertelde over mijn liefde voor koken en eten reageerde ze enthousiast met de vraag of ik misschien kookworkshops wou geven. Kookworkshops? Ik? Uhm…ok…waarom ook niet 🙂

En zo begon het. Dat ik (de eerste keren met knikkende knieën) mensen liet zien hoe ze zelf sushi konden rollen. En met een enthousiast groepje de eerste ‘Groene Week Detox’ deed. Deze workshop is gebaseerd op het Ayurvedische ‘Groen & Gezond’ dieet van Christine Michon. Een belangrijk ingrediënt tijdens deze detoxweek is de mungboon. En ik kan je vertellen, tussen mij en de mungboon was het liefde vanaf de eerste hap!

mungbonen

Eigenlijk ken je de mungboon al, maar dan in een andere vorm. Als je deze groene balletjes laat ontkiemen groeit er namelijk taugé uit. Mungbonen zijn heerlijk, geroemd vanwege hun ontgiftende eigenschappen en ze zijn ontzettend voedzaam. Ook zijn ze beter verteerbaar en sneller te koken dan veel andere peulvruchten. Qua smaak zijn ze enigszins vergelijkbaar met linzen en ze smaken heerlijk in salades, soepen of stoofpotten. Dit recept, of een variant ervan, maak ik vaak als we terugkomen van een lange stranddag en zin hebben in een stevige en voedzame maaltijd (kitesurfen maakt hongerig!). De gember en kurkuma maken dit gerecht super smaakvol, en met een schepje yoghurt en wat naanbrood erbij is dit precies wat je nodig hebt om weer helemaal op te laden. Mungbonen zijn te vinden in de meeste natuurwinkels, of bij de toko. Wil je meer lezen over de wonderlijke mungboon, kijk dan hier.

DSC07798

Zucht, aan alles komt een eind – zo is over 2,5 week ons Aruba avontuur alweer afgelopen. Maar als ik iets heb geleerd van deze periode, is het dat het soms heel goed kan uitpakken om even helemaal geen plan te hebben….oh ja, en dat mungbonen heerlijk zijn natuurlijk. Eet smakelijk!

DSC01666


Mungbonendahl met spinazie en yoghurt

Ingrediënten, voor 2 personen

200 gram mungbonen, een nacht geweekt in water * 1 liter water * 1 el olijfolie * 2 tl komijnzaad * 2 tl kurkuma * 1 Spaanse peper, in dunne plakjes * Ongeveer 1 cm gember, fijngehakt * 2 tenen knoflook, fijngehakt * 150 gram verse spinazie * klein bosje koriander, fijngehakt * 1 – 2 tl zeezout * yoghurt, om te serveren * evt. voor erbij naanbrood of gekookte rijst

Bereiding

  1. Giet het weekwater van de mungbonen af en zet een pan met 1 liter schoon water op het vuur. Doe de mungbonen, komijnzaad, kurkuma, gember, knoflook, de helft van de Spaanse peper en het zeezout in de pan. Breng het geheel aan de kook en zet vervolgens het vuur zacht. Kook de mungbonen in ongeveer 45 minuten gaar. Kijk en proef tussendoor; als het water te snel verdampt kan je er wat water bij gieten. Ik eet de mungbonendahl het liefst met nog een beetje van de bouillon, dus ik laat het water niet helemaal verdampen.
  2. Haal de pan van het vuur en laat de spinazie langzaam slinken in de hete pan. Voeg vervolgens de rest van de Spaanse peper, gehakte koriander en olijfolie toe. Proef je gerecht: is het op smaak of moet er nog wat zout of peper bij? Serveer de mungbonendahl in een kom met een schepje yoghurt, wat gehakte koriander en naanbrood of rijst.
Advertenties

8 gedachtes over “Mungbonendahl met spinazie en yoghurt – maak kennis met de detoxboon!

    • Ja, de mungboon is in Nederland nog redelijk onbekend. Maar echt een aanrader om een keertje te proberen! En het is inderdaad heel jammer dat we weer terug moeten, maar gelukkig is Amsterdam (zeker in de zomer) ook heerlijk en ik ga gewoon m’n best doen om er in Nederland ook weer iets leuks van te maken 🙂 Xx

  1. Ik heb toevallig mung bonen in de kast liggen maar er nog niks mee gedaan. Ik zag ze liggen bij de Marokkaanse supermarkt en als ik iets onbekends zie dan moet ik het altijd meenemen… 😉 Maar leuk ik ga dit recept zeker maken! En het zal wel enorm wennen zijn weer terug in nederland denk ik. Sterkte met de verhuizing en alles!

    • Haha ja ik neem ook altijd onbekende dingen mee uit de supermarkt! Nou, de mungbonen zijn zeker een goede aankoop geweest hoor, ben benieuwd of jij straks net zo enthousiast over ze bent als ik! Ja pff, gaat zeker wennen worden…hopen dat het zonnetje schijnt als ik uit het vliegtuig stap 🙂 Liefs

  2. Oh wat heerlijk klinkt je verhaal over Aruba. Wat wordt dat wennen straks na zo lange tijd weer terug naar Nederland… Zou je niet willen blijven? Lijkt me zo lekker om gewoon zonder plan te gaan en dan maar te zien, niks te moeten en kijken wat er gebeurt.

    Mungbonen heb ik nog nooit op, maar ziet er super uit en gezond. Ik ga er eens mee koken 🙂 succes met terugverhuizen!

  3. Aaah ja voor het mooie weer en de prachtige stranden zou ik zeker willen blijven! Maar ik verheug me er ook op om mijn vrienden en familie straks weer in de buurt te hebben….en te fietsen door Amsterdam! Mungbonen moet je zeker een keer proberen, misschien kan je er zelfs wel heerlijke burgers van maken 😉 liefs

  4. Ik maak er altijd eigen tauge mee, zo lekker. Ook van kikkererwten en zwarte bonen, maar dahl heb ik er nog niet van gemaakt. Ga ik zeker eens doen. En wat leuk dat je workshops hebt gegeven, zal wel heel dubbel zijn om weer naar huis te gaan.

    Liefs Suus

    • Hey Suus! Ja heb ook van een deel tauge gemaakt, grappig om te zien hoe snel dat gaat he! Workshops geven was inderdaad super leuk om te doen, zat trouwens te denken dat ik als ik terug ben wel mee wil doen met je styling & fotografie workshop, heb namelijk nog best wat dingen die ik zou willen weten en verbeteren…dus wie weet tot binnenkort! Liefs Diane

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s