Zomerse lasagne met gele & groene courgette

DSC08655bw

Hi, ik wil je graag voorstellen aan mijn favoriete zomerlasagne! Hij is lekker, romig, super fris en makkelijk te maken – kortom, helemaal van dit seizoen. En hij bevat gele en groene courgette en ziet er daardoor uit als een soort van regenboog in een ovenschaal.

Ik stond dit weekend bij de groentekraam en zag die zonnige, knalgele courgettes liggen en was meteen vrolijk. Gele courgettes hebben een iets zoetere smaak en zijn ook lekker om rauw te eten in een salade. Op dit moment zijn ze volop verkrijgbaar op de markt, en soms zelfs in de supermarkt. Maar hey – mocht je er geen kunnen vinden, dan mag je ook best alleen groene courgette gebruiken. Ik ben ook de moeilijkste niet…

DSC08582bw2

Over iets meer dan een week vertrek ik voor een korte vakantie naar Bretagne. Mijn ‘papi et mami’ zijn dit jaar beide 80 geworden, dus dat moet gevierd worden. Ik ben ondertussen al bijna drie jaar niet meer in m’n geliefde Frankrijk geweest, dus ik kan niet wachten om weer door de smalle straatjes van Vannes te lopen (het stadje waar mijn grootouders wonen), verlekkerd naar de etalages van de patisseries te kijken, over de markten te struinen en te genieten van het allerlekkerste eten. En natuurlijk om inspiratie op te doen voor mijn blog, en dat dan weer met jullie te delen. Kortom, genoeg om naar uit te kijken. Maar nu eerst: lasagne!

DSC08659bw


Zomerse lasagne met gele & groene courgette

Ingrediënten, voor 2 personen

4 verse lasagnebladen * 1 kleine gele + 1 kleine groene courgette * 100 gram zongedroogde tomaten, in stukken gesneden * 150 gram naturel roomkaas * ½ teentje knoflook * 1 el oregano * bosje verse basilicum * handje geraspte Parmezaanse kaas * olijfolie * zout en peper * evt. voor erbij: veldsla of rucola

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Kook de lasagnebladen ongeveer 6 minuten tot ze beetgaar zijn, en laat ze vervolgens goed uitlekken. Snijd ondertussen de courgettes met een kaasschaaf of mandoline in de lengte in dunne stroken. Snijd de courgette in dezelfde lengte af als de lasagnebladen zodat deze straks precies passen. Laat de plakken courgette een paar minuten stomen in een stoommandje, totdat ze beetgaar maar nog wel knapperig zijn. Mocht je geen stoommandje hebben, dan kan je ze ook kort koken en daarna goed droogdeppen.
  2. Roer in een kommetje de roomkaas, Parmezaanse kaas, knoflook, oregano, 1 el olijfolie en flink wat zout en peper door elkaar. Proef even of het mengsel op smaak is. Nu gaan we de lasagne maken: leg een lasagnevel in een ovenschaal en bestrijk deze met een beetje olijfolie. Smeer er vervolgens het roomkaasmengsel overheen, een deel van de zongedroogde tomaten, leg er wat basilicum op, en om-en-om een strookje gele en groene courgette (de courgette stroken moeten een beetje overlappen). Leg daar weer een lasagnevel overheen en begin het proces opnieuw totdat alle ingredienten op zijn (het kan zijn dat je nog wat courgette over houdt, die kan je bewaren voor in een salade bijvoorbeeld). Over de laatste laag sprenkel je nog wat Parmezaanse kaas
  3. Zet de lasagne ongeveer 15 minuten in de oven, en serveer direct met een frisse salade!
Advertenties

8 gedachtes over “Zomerse lasagne met gele & groene courgette

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s